

„Toată lumea credea că la mine acasă trebuie să fie o veselie contagioasă. Iar nevastă-mea le-a tăiat de la început această idee pentru că la mine...nu se prea râde. Din cauza mea. Sunt foarte trist. Nu știu, cred că lumea asta mă întristează.”

„Toți prietenii mei din copilărie îmi spuneau Marinuș”. Noi am fost cunoscuți prin Teatru TV și Teatru Radiofonic, când se aprindea becul roșu, și scăpa cine putea... Cei care conduc aceste întreprinderi cred că trebuie să facă cu totul altceva.
A fost admis, însă, după al doilea examen de admitere. Marin Moraru a absolvit Institutul de Artă Teatrală în 1961, la clasa profesoarei Dina Cocea. Rolul său de diplomă a fost Agamiţă Dandanache („O scrisoare pierdută”, I.L.Caragiale). Imediat după ce încheie studiile la Institut, este angajat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde a jucat între 1961 și 1964. A ajuns în București în 1965 și a jucat timp de trei ani la Teatrul de Comedie. Din 1968, a fost angajat al Teatrului L.S. Bulandra, până în 1971, când intră în trupa Teatrului Național București. Între 1974 și 1980, Marin Moraru a fost conferențiar universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. Ulterior, a reveni la Teatrul Național București. A fost, din anul 2002, „Societar de onoare” al TNB. În paralel cu activitatea din teatru, Marin Moraru este distribuit în mai multe filme importante din anii 1970-1980, precum „Actorul și sălbaticii” & „Operațiunea Monstrul”, în regia lui Marcus Manole, „Cuibul de viespi” - regia Horea Popescu, „Concurs” & „Faleze de nisip” - regia Dan Pița. Marin Moraru a jucat și în seriale TV, precum „Inimă de țigan” & „Iubire și onoare”. A fost recompensat cu Premiul pentru întreaga carieră la ediția din 2009 a Premiilor GOPO. Trei ani mai târziu, a primit o stea pe „Aleea Celebrităților” din București (Piața Timpului). De asemenea, în 2015 i-a fost acordat Premiul de Excelență în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania - TIFF 2015. Marin Moraru a fost căsătorit cu Lucia Moraru, fost redactor la postul public de radio, departamentul muzical.